Bezpieczne przechowywanie warzyw i owoców
Odpowiednia izolacja przechowalni gwarantuje właściwe przetrzymywanie zbiorów, a co za tym idzie, znacznie obniża straty w owocach, czy warzywach. W obiektach takich stosuje się wyłącznie piankę poliuretanową zamknięto-komórkową, która posiada powyżej 95 % porów zamkniętych i stanowi jednocześnie paroizolację, ale także jest paro przepuszczalna. Pianka o tej strukturze zapewnia termo i hydroizolację podczas jednej aplikacji. Posiada ona niski współczynnik przewodzenia ciepła, który wynosi tylko 0,022 [W/mK], czyli jest prawie dwukrotnie mniejszy niż współczynnik wełny czy styropianu. Powierzchnia pianki nie powoduje obtłuczenia czy kaleczenia bulw oraz nie oddaje, jak i nie przyjmuje, zapachu przetrzymywanych zbiorów co jest wielką zaletą przy izolacji przechowalni.
Łatwa aplikacja pianki PUR
Pianka zamknięto-komórkowa może być aplikowana praktycznie na każde podłoże, nie wymaga specjalnego przygotowania czy gruntowania izolowanej powierzchni, cechuje się znakomitą przyczepnością. Jej początkowo płynna faza dociera do wszelkich zakamarków, szczelin, dziur, nawet tych trudno dostępnych. Znacznie obniża koszty związane z przechowywaniem zbiorów, ponieważ nawet z pofatygowanego budynku, w krótkim czasie pozwala stworzyć pełnowartościowy obiekt bez konieczności gruntownego remontu. Już mała grubość pianki stanowi warstwę przeciw skropleniową, co gwarantuje, że z dachu i ze ścian nie będzie kapać woda.
Pianka poliuretanowa bezpieczna dla żywności
Pianka posiada atest higieniczny PZH, może mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Dodatkowo jest odporna na grzyby i pleśnie. Nie przyjmuje także wilgoci ze zbiorów, więc owoce czy warzywa zachowują jędrność i świeżość przez cały okres przechowywania.